Snart slut på apartheid-Malmö?

22 Okt

En stor mur symboliserar gränsen mellan vita och inte-vita Malmö. I Hyllieby och Djupadal, som är en del av stadsdelen Limhamn bor mestendels svenska familjer i villa eller radhus.  I Kroksbäck på andra sidan Lorensborggatan  bor många indvandrara i hyresrätter.  Det är två skilda världer. Inte bare symbolisk utan också i verkligheten -delat av en stor, kilometerlång röd mur som går langs med Lorensborgsgatan.

Det är Malmös egen Berlin-mur. Nyligen gick jag en promenad i Kroksbäck med min väninna, uppvuxen i Limhamn. Hun är 36 år gammel och bor tre kilometer därifrån – på Rosenvång i Limhamn. Det var första gången hun var i Kroksbäck i hela sitt liv.

Jag var i Kroksbäck en annan dag med barnen och spela fotboll på pukkelbollsbanen. ”Mamma”, sa min dotter. ”Varför har alla här svart hår”? Hun undrade, för hun är inte van vid detta, trots hennes skola ligger ganska nära, i Gl Hyllieby. Barnen i Kroksbäck och Gl Hyllieby/Djupadal lever också i två skilda världer.

I Gl Hyllieby och Djupadal får barnen bra betyg i skolan. + 98% får godkänt betyg till gymnasieskolan. 40 pct av barnen på andra sidan muren,  barnen på Kroksbäck skolan,  får inte godkännt betyg till at förtsätta i gymnasiet. (Betyg-statistik)

Men kanske tar det snart slut på Apartheid-Malmö. Nya stadsdelen Hyllievång med city-tunneln vill skapa ett länk emellan Kroksbäck och den nya stadsdel. Och toppen: Malmös Socialdemokrat-kung Ilmar Reepalu vill slå ihop de två stadsdelar Limhamn-Bunkeflo och Hyllie (som Kroksbäck är en del av).

Varför inte slå ihop skolarna också?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: